Ревматологија

Во соработка со Универзитетската Клиника за Ревматологија и Проф. Др Ѓеорѓи Божиновски, секој четврток ПЗУ Интермед Арт врши ревматолошки консултации.

Ревматологијата претставува субспецијалност во рамките на интерната медицина. Постојат преку 100 различни ревматолошки заболувања: Ревматоиден артритис, Системски болести на сврзно ткиво, Raynaud синдром, метаболни артропатии итн.

Со цел побрзо откривање и поуспешно лекување на овие болести, вршиме:  

  • Серолошки ревматолошки испитувања  (РФ, анти ЦЦП, ЦПР, Ц3 и Ц4);
  • Имунолошки ревматолошки испитувања (ANA панел);
  • Капилароскопија (подноктна)
  • Артроцентеза
  • Физикална терапија и обука